Το ρισκάρισμα – αυτό είναι το κλειδί για την αλλαγή.


Σας παραθέτω ένα  απόσπασμα  από  το  αγαπημένο  μου  βιβλίο…
Μπορείς  και  σήμερα  να  αποφασίσεις  να  εγκαταλείψεις  όλες  αυτές  τις  ανόητες ,αυτομειωτικές ιδέες  και  να  γίνεις  αυτό  για  το  οποίο  σε  προόρισε  ο Θεός ,μια  ελάχιστη  παραχώρηση σε  αυτόν  που  σε  δημιούργησε. Πώς  αντέχεις  να  πεθάνεις χώρις  να γίνεις  όλα  όσα  είσαι? Αυτό  θα  το  πετύχεις ,αν  αποφασίσεις να  το  κάνεις. Είναι  τόσο εύκολο. Έτσι γίνονται οι  αλλαγές και η αλλαγή  είναι  πάντα  δυνατή. Δεν αντέχω ν’ ακούω κουβέντες όπως <<Το  γέρικο  σκυλί  δε  μαθαίνει  καινούργια  κόλπα>>. Έχω  διδάξει  πολλά  καινούργια  κόλπα  σε  γέρικα  σκυλιά.Μπορείς όμως  να  διαλέξεις. Η ζωή είναι επιλογή  και  είναι στα χέρια σου. Μπορείς  να την ζήσεις χαρούμενα ή να  την  ζήσεις θλιβερά. Μπορείς να  είσαι επιπόλαιος. Μπορεί να είσαι πολύ σοβαρός. Ανάλαβε όμως ολόκληρη την ευθύνη για την επιλογή που κάνεις.

Αν πλήττεις,αν φοβάσαι ,αν δεν σ’αρέσει το σκηνικό σου, άνοιξε  την  πόρτα  και  φύγε! Ποιός είπε ,ότι πρέπει να μείνεις εδώ? Οσο η καρδιά και το μυαλό σου δουλεύουν και το ηθικό είναι ακμαίο ,μπορείς να μπείς σε όποιο σκηνικό θελήσεις. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου. Να δημιουργήσεις ενα νέο. Απο αύριο κιόλας τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Κάνε τα διαφορετικά γιατι μόνο η πράξη αλλάζει. Οι κουβέντες ειναι καλές μόνο στην αρχή. Η συνειδητοποίηση είναι μόνο η μισή λύση. Τα υπόλοιπα είναι πράξη…
Διάλεξε το δρόμο της ζωής. Διάλεξε το δρόμο της αγάπης. Διάλεξε τον δρόμο του ενδιαφέροντος. Διάλεξε το δρόμο της ελπίδας. Διαλεξε το δρόμο της πίστης στο αύριο. Διάλεξε το δρόμο της εμπιστοσύνης. Διάλεξε το δρόμο της καλοσύνης. Απο εσένα εξαρτάται. Εσύ θα διαλέξεις. Μπορείς να διαλέξεις την απελπισία , την δυστυχία. Μπορείς να κάνεις τη ζωή δύσκολη για τους άλλους. Μπορείς να διαλέξεις την θρησκοληψία. Γιατι όμως?? Δεν έχει νόημα. Είναι και πάλι αυτομαστίγωμα. Σε προειδοποιώ όμως ότι ,αν αποφασίσεις να πάρεις την πλήρη ευθύνη για τη ζωή σου , δεν πρόκειται να είναι εύκολο πράγμα και θα πρέπει να μάθεις ξανά να ρισκάρεις. Το ρισκάρισμα – αυτό είναι το κλειδί για την αλλαγή.

<<Όταν γελάς, διακινδυνεύεις να περάσεις για ηλίθιος>>. Και λοιπόν? Και λοιπόν? Συχνά λέω πως ο κόσμος βλέπει τον Μπουσκάλια σαν ενα είδος τρελού. Είναι πραγματικά τρελό! Εγώ όμως το γλεντάω αφάνταστα,ενώ χιλιάδες γνωστικοί πεθαίνουν από ανία.
<<Όταν κλαίς ,κινδυνεύεις να περάσεις για συναισθηματικός>>.
Δε φοβάμαι να κλάψω. Κλαίω συχνά. Κλαίω από, από απελπισία. Μερικές φορές κλαίω διαβάζοντας τις εργασίες των μαθητών μου. Κλαίω όταν βλέπω ευτυχισμένους ανθρώπους. Κλαίω όταν βλέπω ανθρώπους να αγαπιούνται. Δε με νοιάζει μήπως  φανώ συναισθηματικός. Δεν πειράζει. Μ’αρέσει. Μου καθαρίζει τα μάτια.
<<Όταν ανοίγεσαι στους άλλους ,κινδυνεύεις να μπλεχτείς>>.
Και τι πιο σημαντικό υπάρχει στην ζωή? Δεν εχω καμιά διάθεση ωα ζήσω μόνος μου σ’ενα νησί. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μαζί εσείς και εγώ,σημαίνει πως έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Ας βρούμε τρόπους να κάνουμε την κατάσταση αυτή μια ευκαιρία χαράς.
<<Όταν δείχνεις τα συναισθήματα σου,κινδυνεύεις να αποκαλύψεις την ανθρωπιά σου>>.
Εγώ χαίρομαι να αποκαλύπτω την ανθρωπιά μου. Μπορείς να αποκαλύψεις πολυ χειρότερα πράγματα απο την ανθρώπια σου.
<<Όταν εκθέτεις τις ιδέες και τα όνειρά σου στο κόσμο,κινδυνεύεις να τα χάσεις>>.
Τι να γίνει. Δεν μπορείς να κερδίζεις τα πάντα. Κι ούτε είναι δυνατόν να σε αγαπούν όλοι. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα πει <<Είναι απατεώνας. ‘Ελα ,Μέιμπελ,αρκετά ακούσαμε. Πάμε σπίτι >>. Κι αυτό είναι πολύ καλό,ξέρετε,και σωστό. Δεν είναι δυνατόν να σε αγαπούν όλοι.
<<‘Οταν αγαπάς ,κινδυνεύεις να μην έχει ανταπόκριση η αγάπη σου>>.
Δειν είναι κακό αυτό. Αγαπάς για να αγαπάς, και όχι για να πάρεις ανταπόκριση – αυτό δεν είναι αγάπη.
<<‘Οταν ελπίζεις,κινδυνεύεις να πονέσεις>>. Και <<‘Οταν δοκιμάζεις ,κινδυνεύεις να αποτύχεις>>.
Κι ομως πρέπει να ρισκάρεις, γιατι η μεγαλύτερη ατυχία στη ζωή είναι να μην ρισκάρεις τίποτε. ‘Οποιος δεν ρισκάρει τίποτε δεν κάνει τίποτε ,δεν έχει τίποτε και δεν είναι τίποτε. Μπορει ν’αποφεύγει τον πόνο και την λύπη ,αλλα δεν μαθαίνει, δε νιώθει, δεν αλλάζει, δεν αναπτύσσεται, δεν ζεί και δεν αγαπά. Είναι δούλος αλυσοδεμένος με τις βεβαιότητες και τους εθισμούς του. ‘Εχει ξεπουλήσει το μεγαλύτερο αγαθό του, την ατομική του ελευθερία. Μόνο ο άνθρωπος που ρισκάρει είναι ελεύθερος.
Το να κρατάς κρυμμένο τον εαύτο σου, να τον χάνεις με τις αυτομειωτικές σου ιδέες,ειναι θάνατος. Μην αφήσεις να σου συμβεί αυτό. Η μεγαλύτερή σου υποχρεωση σου ειναι να γίνεις όλα όσα είσαι όχι μόνο για δικό σου όφελος , αλλα και για δικό μου…

απόσπασμα από το βιβλίο του Leo Buscaglia «Να ζεις, ν’αγαπάς και να μαθαίνεις»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s