Cinderella man


Δεν έχει σημασία το αν σε ρίχνουν κάτω. Σημασία έχει αν σηκώνεσαι! Vince Lombardi Εκπληκτική ταινία! Η αληθινή ιστορία ενός πρωταθλητή σε «ελεύθερη» πτώση. Ενός ανθρώπου που παραπαίει ανάμεσα στη φθορά και την απαξίωση. Ενός αθλητή που, στη δύση της καριέρας του, μέσα στην κολασμένη φτώχεια του οικονομικού κραχ στην Αμερική του 1930, με σμπαραλιασμένη την υγεία και το κουράγιο του, έκανε μια μεγαλειώδη νέα αρχή. Φτωχός και ταπεινωμένος, σε μια τρώγλη, χωρίς φαγητό, ηλεκτρισμό και θέρμανση. Με τα παιδάκια του άρρωστα, θλιμμένα και μια ψυχή γεμάτη σκοτάδι, ο πρωταθλητής μας, άνεργος και απογοητευμένος ζητιάνευε για να βρει λίγα χρήματα για το φαγητό και τα φάρμακα της οικογένειάς του. Μάταια έψαχνε στο λιμάνι για μια δουλειά του ποδαριού έστω. Κι΄αυτές μετρημένες στα δάχτυλα. Τα χρήματα της πρόνοιας δεν έφταναν ούτε για να καλύψει το απλήρωτο και κομμένο ηλεκτρικό, ή να αγοράσει γάλα για τον άρρωστο γιο του.

Σαν πρωταθλητής πυγμαχίας που κάποτε ήταν, εξακολουθούσε να δίνει αγώνες, αλλά δεν άντεχε πια. Είχε μεγαλώσει, είχε βαρύνει και συνέχεια έχανε από τους νεώτερους αντιπάλους του. Οι ατζέντηδες δεν τον χρησιμοποιούσαν μιας και κανείς πια δεν πίστευε σ΄αυτόν και το ταλέντο του. Η ζωή του βούλιαζε στη μιζέρια και την αναξιοπρέπεια. Μέρα με την ημέρα. Μέχρις ότου αηδίασε, κουράστηκε από τη μιζέρια του. Δεν άντεχε να βλέπει τα αγγελούδια του να υποφέρουν νηστικά στο κρύο, την υγρασία του σκοτεινού φτωχικού του διαμερίσματος. Δεν άντεχε να βλέπει αναξιοτέρους του να θριαμβεύουν. Δεν άντεχε να ζει με το κεφάλι σκυμμένο και την ψυχή του διάτρητη από τον πόνο και την απογοήτευση.

Σε μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, ο πρωταθλητής μας έδωσε τη μεγάλη του μάχη. Ψύχραιμος, εστιασμένος, δυνατότερος από ποτέ κατατρόπωσε έναν- έναν τους δύσκολους και ανελέητους αντιπάλους του. Αθλητές αδίστακτους που, στην κυριολεξία δολοφονούσαν στο ρίγκ όποιον τους αντιστεκόταν. Κι΄όμως, αυτός άντεξε.

Έγινε το ζωντανό όνειρο κάθε περιθωριακού και απογοητευμένου. Κάθε ανθρώπου που είχε χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του. Έγινε ένας ζωντανός ήρωας ενός αληθινού παραμυθιού. Τον ονόμασαν Cinderella Man (ο άνθρωπος Χιονάτη). Κάθε του μάχη κερδιζόταν με αίμα, προσπάθεια, καρτερία, κουράγιο και δύναμη ψυχής. Κάθε του μάχη φωτιζόταν από την ανάγκη του να δραπετεύσει από την αθλιότητα της κατάντιας του, από την αγωνία για την υγεία των παιδιών του, από την υγρασία της σκοτεινής τρώγλης που κουβαλούσε στην ψυχή του.

Μέχρι τη στιγμή που όλα αυτά μαζί, σαν μια τεράστια γιγαντο-οθόνη διαπέρασαν την ψυχή του. Τρύπησαν την καρδιά του. Και τότε είπε το μεγάλο «Όχι». Αρνήθηκε να επιτρέψει στη φτώχεια, την αρρώστια και την εξαθλίωση να κατακερματίσουν τις αγγελικές ψυχές και εύθραυστες υγείες των τριών παιδιών του. Αρνήθηκε να αφεθεί στη λύπηση των άλλων και την αυτολύπηση του ίδιου του του εαυτού. Αρνήθηκε να παραδοθεί στο φόβο και την απάθεια. Αρνήθηκε να χαρίσει τις ψυχές των αγαπημένων του στα χέρια των μελλοντικών ερεινιών που θα χτυπούσαν την πόρτα του. Εστίασε την προσοχή του στους αγαπημένους του, μελέτησε προσεκτικά τους αντιπάλους του, διατήρησε την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία του μέχρι το τέλος.

Προπονήθηκε εντατικά και πάνω απ΄όλα πίστεψε στο μεγάλο «Όχι» που ο ίδιος είπε στη μιζέρια και τον εξευτελισμό. Άφησε την αγάπη του γι΄αυτούς να τον ενδυναμώσει ψυχικά, νοητικά και συναισθηματικά. Νίκησε, θριάμβευσε, κατατρόπωσε στρατιές δυνατότερων και νεότερων από αυτόν πυγμάχων. Αντέστρεψε το νόμο των πιθανοτήτων και τα προγνωστικά των bookmakers. Ταπείνωσε με τη μεγαλοπρέπειά του τους εχθρούς του. Αγκάλιασε τους καταφρονεμένους με την ψυχική του δύναμη.

Αυτός ήταν ο Cinderella man. Μακάρι, να του μοιάσουμε!
από:  Άκης Αγγελάκης

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s