-Αξιοσημείωτα- Έγκλημα και Τιμωρία.


Crimeandpunishmentcover-Όλα  είναι στο χέρι του ανθρώπου να τα κάνει, μα χάνει τις ευκαιρίες μόνο και μόνο από τη δειλία του…αυτό  είναι  αξίωμα, ο κανόνας…

-Οι λεπτομέρειες, οι λεπτομέρειες, αυτό έχει σημασία σε μια τέτοια δουλειά! Κι αυτές οι λεπτομέρειες είναι που τα χαλάνε όλα...

-Στη φτώχεια διατηρείτε ακόμα την ευγένεια των έμφυτων αισθημάτων σας, στην εξαθλίωση ποτέ και κανείς. Για εξαθλίωση δεν κυνηγάνε κανέναν με το μπαστούνι αλλά τον παίρνουν με τη σκούπα από την ανθρώπινη  κοινωνία για να τον ταπεινώσουν έτσι περισσότερο κι αυτό είναι το σωστό, γιατί στην  εξαθλίωση εγώ πρώτος είμαι έτοιμος να ταπεινώσω τον εαυτό μου.

-Άλλο αν δεν έχετε  σε ποιόν θα πάτε κι αν δεν έχετε πια να πάτε πουθενά! Πρέπει κάθε άνθρωπος να μπορεί να πάει κάπου. Γιατί έρχεται μια μέρα που είναι ανάγκη χωρίς άλλο  να πάει κάπου!

-…κλαίει κάθε φορά που θα τον θυμηθεί, κι από τη σύγκριση που κάνει με μένα  λέει  πως ήταν  καλύτερός μουμα εγώ χαίρομαι γι’ αυτό , γιατί έτσι φαντάζεται τουλάχιστον πως ήταν κάποτε ευτυχισμένη

Μόνο στον ουρανό  φέρνονται έτσι  κι  όχι εδώ κάτω στη γη…τους ανθρώπους τους συμπονάνε , τους παρηγοράνεδεν τους κατηγοράνε! μα είναι πιο σκληρό όταν δεν σας κατηγορούν!…

-Θα προτιμούσε να  ζήσει  με μαύρο ψωμί και νερό παρά να πουλήσει την ψυχή της και την ηθική της ελευθερία για να εξασφαλίσει την άνεσή της δεν θα το έκανε ούτε για όλο το χρυσάφι του κόσμου.

-Α! φτάνοντας κανείς εκεί παραβιάζει κάθε ηθικό συναίσθημα : της ελευθερίας , της γαλήνης της συνείδησης-όλα τα βγάζει στο σφυρί. Αντίο ζωή!

-Η βεβαιότητα πως όλα, ακόμα και η ικανότητα  να σκέφτεται απλά πράγματα , τον εγκαταλείπουν, αρχίζει να τον βασανίζει ανυπόφορα.”Άρχισε τάχα, κιόλας η τιμωρία; Πραγματικά αυτό είναι!”

Αποδιώχνοντας έναν άνθρωπο δεν τον διορθώνεις, πολύ περισσότερο ένα παιδί. Με το παιδί χρειάζεται διπλή προσοχή.

-Να ζει όπως και να ‘ναι μόνο να ζει! … Τι μεγάλη αλήθεια! Θε μου ,τι μεγάλη αλήθεια! Άθλιος που είναι ο άνθρωπος!

-Η δύναμη , η δύναμη είναι απαραίτητη : χωρίς τη δύναμη  δεν κάνεις τίποτα και την δύναμη πρέπει να την απατάς με την δύναμη – να αυτό είναι που δεν ξέρουν.

Με την πλάνη φτάνει κανείς στην αλήθεια!

-Μας ικανοποιεί να ζούμε με το πνεύμα των άλλων -συνηθίσαμε.

-…από το πάχος σου δε σκέφτεσαι τίποτ’ άλλο – κι αυτό το λέω εγώ προστυχιά– και είναι τελικά προστυχιά.

-Αν φτάσεις σ ‘ένα σημείο που δεν θα  τολμάς  να το περάσεις, θα είσαι δυστυχισμένη

Η ζωντανή ψυχή της ζωής έχει τις απαιτήσεις της, δεν υπακούει τυφλά στη μηχανική , μια ψυχή ζωντανή είναι καχύποπτη είναι οπισθοδρομική! Κι εκείνη που θέλουν αυτοί μπορεί να μυρίζει  ψοφίμι , να είναι φτιαγμένη από καουτσούκ, αλλά δεν είναι ζωντανή, είναι χωρίς βούληση, είναι σκλάβα, δεν εξεγείρεται!

-Η λογική δεν είναι  αρκετή  για να επιτρέψει το άλμα αυτό πάνω από τη ΦύσηΗ λογική δεν προβλέπει , παρά τρεις περιπτώσεις – κι αυτές είναι ένα εκατομμύριο!

-…ο “ασυνήθης” άνθρωπος έχει το δικαίωμα  να επιτρέψει στη συνείδησή του να υπερπηδήσει …κάποια εμπόδια, κι αυτό  μόνο στην περίπτωση που η εφαρμογή της ιδέας του (σωτηρία καμιά φορά, ίσως, για όλη την ανθρωπότητα) το απαιτεί.

-Η πρώτη κατηγορία(συνήθεις άνθρωποι) είναι κυρίαρχοι του παρόντος και η δεύτερη (ασυνήθεις άνθρωποιτου μέλλοντος. Η πρώτη  συντηρεί, διασώζει τον κόσμο και τον οδηγεί στον σκοπό του. Και οι δυο έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα να υπάρχουν.

– Θριαμβεύουν ζωντανοί , θέλετε να πείτε; Ναι, αυτό συμβαίνει  με κάμποσους και τότε…-Αρχίζουν αυτοί  ν΄αποκεφαλίζουν, ε;

-Το λάθος (να νομίσει ότι ανήκει σε άλλη κατηγορία) είναι πιθανό  να γίνει μόνο  από την πλευρά της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή των “συνηθισμένων” ανθρώπων. Παρά  την  έμφυτη τάση  τους στην πειθαρχία, την υπακοή , πολλοί ανάμεσά τους, από μια ιδιοτροπία της φύσης που τη συναντάει κανείς ακόμη  και στις αγελάδες, θέλουν να πιστεύουν πως είναι πρωτοπόροι ,” παραβιαστές” , “φορείς του καινούργιου λόγου”… θα μαστιγωθούν  οι ίδιοι , γιατί είναι πολύ έντιμοι άνθρωποι, πολλοί κάνουν  ο ένας στον άλλο  αυτή την υπηρεσία  κι άλλοι αυτομαστιγώνονται.

Κείνος που έχει  συνείδηση  θα υποφέρει  αν αναγνωρίσει το λάθος του. Αυτό  θα είναι  και η τιμωρία του- εξόν από το κάτεργο.

-Το μαρτύριο  και ο πόνος  είναι πάντα υποχρεωτικά, αξεχώριστα  σε μια πλατιά  συνείδηση  και σε μια  βαθιά καρδιά. Οι πραγματικά μεγάλοι άντρες , νομίζω , πρέπει να αισθάνονται  εδώ στη γη  μια απέραντη θλίψη

-Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται –τον πονηρό πρέπει να τον μπερδεύειςμε τα πιο απλά πράγματα.

-Πετούσε μια μύγα και τα είδε όλα ! Μα είναι δυνατό;

-Φέρνω ας πούμε το χαλικάκι μου  για το οικοδόμημα της “κοινής ευημερίας” και αυτό φτάνει  να μου χαρίσει γαλήνη.

Τα λεφτά του , νόμιζετον ανεβάζουν στο ίδιο επίπεδο με όλους τους ανωτέρους του.

-Απεναντίας  στον ελεύθερο γάμο αυτά  δε θα υπάρχουν ! Τα κέρατα δεν είναι παρά η φυσική  συνέπεια  κάθε νόμιμου  γάμου, η επανόρθωση του  θα ΄λεγα , μια διαμαρτυρία έτσι που με την  έννοια αυτή δεν είναι  μάλιστα  καθόλου  ταπεινωτικά… αν παντρευόμουν (με νόμιμο  ή όχι  γάμο αδιάφορο ) , νομίζω  πως  θα έφερναν  εγώ ο ίδιος  έναν  εραστή  στη γυναίκα μου, στην περίπτωση  που θα είχε αργήσει  να βρει  η ίδια έναν. “Αγαπητή μου, θα της έλεγα , σ΄αγαπώ , μα  πάνω απ΄όλα , θέλω να με σέβεσαι- ορίστε!”

– …συνεσταλμένη από χαρακτήρα , ήξερε από πριν  πως ήταν  πιο εύκολο  να καταστρέψουν  αυτή παρά  κάθε άλλον, και μπορούσε να την προσβάλει  ο καθένας σχεδόν ατιμώρητα.

-…το χαμηλό ταβάνι  και το στενάχωρο δωμάτιο  πνίγουν  την ψυχή  και το πνεύμα!

-Δε μου λέτε , τι έχω να ωφεληθώ  από την εγκράτεια;

Αυτός που δεν  τους λογαριάζει  και τους περιφρονεί κείνος  είναι και ο νομοθέτης τους, κι αυτός  που είναι  πιο τολμηρός  απ΄όλους, κείνος  έχει  και το περισσότερο  δίκιο απ΄όλους!

Στους καβγάδες μας  εγώ έλεγα  τα λιγότερα  και  δε θύμωνα  , και αυτός ο ευγενικός τρόπος μου ήταν  σχεδόν πάντα  αποτελεσματικός.

– Τίποτα στον κόσμο δεν είναι πιο δύσκολο  από την ειλικρίνεια  και τίποτα  πιο εύκολο  από την κολακεία.

Αν στην ειλικρίνεια  γίνει και το ελάχιστο φάλτσο,έχουμε  αμέσως παραφωνία- για να ακολουθήσει σκάνδαλο.Αν στην κολακεία όλα  είναι φάλτσο– και τότε  ακόμη όλη είναι ευχάριστη και ακούγεται όχι χωρίς ικανοποίηση, μπορεί να είναι μια ικανοποίηση πρωτόγονη να είναι ευχάριστη και όσο  πρωτόγονη  είναι η κολακεία σίγουρα η μισή  θα είναι αληθινή. Αυτό ισχύει  για όλα τα κοινωνικά στρώματα , για όλους τους βαθμούς της πνευματικής ανάπτυξης. 

-Πάντα υπάρχει  μια μικρή γωνιά που ποτέ  δεν είναι γνωστή σ΄ όλο τον άλλο κόσμο, σε κανέναν άλλο  παρά μόνο στο ζευγάρι.

-…η μορφωμένη νεολαία μαραίνεται και καταστρέφεται  στην αδράνεια  και στις χίμαιρες , χάνει τον μπούσουλα  μέσα σε απίθανες θεωρίες.

-…μπορείς- πέρνα , δεν μπορείς – δεν πειράζει, εγώ  θα σε περιμένω. Εγώ θα ξέρω πως μ’ αγαπάς , κι αυτό μου φτάνει.

-Ο φόβος της αισθητικής  είναι το πρώτο σημάδι  αδυναμίας!

Τα βάσανα και τα δάκρυα είναι και αυτά ζωή. Αλλά  δεν έλεγε  να μετανοήσει για το έγκλημά του.

-Στα μάτια  της έλαμψε μια απέραντη ευτυχία , είχε καταλάβει- και δεν είχε πια καμιά αμφιβολία – πως την αγαπάει την αγαπάει χωρίς όρια και πως είχε  φτάσει επιτέλους , αυτή η πολυπόθητη στιγμή…Τους είχε αναστήσει η αγάπη. Η καρδιά  του ενός  έκλεινε μια αστείρευτη πηγή ζωής  για τον άλλον.

Τη θέση  του συλλογισμού την πήρε  η ζωή  και στη συνείδησή του  θα αρχίσει  να δημιουργείται κάτι τελείως διαφορετικό.

-…δεν υποπτευόταν πως η καινούργια ζωή δεν του δίνεται δώρο, πως θα του  στοιχίσει ακριβά και θα την  αποκτήσει με μακροχρόνιες ηρωικές προσπάθειες…

πηγή: searching the meaning of life 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s